Tidligere i uka presenterte gruppelederne for de seks partiene på rødgrønn side i Stavanger avtalen som skal sikre at det blir maktskifte i Stavanger og AP-ordfører for første gang siden 1993.
Generelt i valget har SV hatt en fin framgang både nasjonalt og i Rogaland. Framgangen har ikke vært like stor for SV i Stavanger, men i dag vil jeg ikke dvele for mye ved dette.
I stedet vil jeg se på det historiske resultatet for de rødgrønne partiene som mange regner som den nye venstresiden: AP, SV, R og MDG.
Det første vi kan merke oss er at SV, R og MDG samlet får en oppslutning i Stavanger på 16.7 %. Det er en framgang på 5.8 % fra 2015, og er rekordoppslutning for disse tre partiene samlet. Den gamle rekorden er fra 2003 da SV og RV tilsammen fikk 13.2 %, og med 0.3 % til MDG ble det da 13.5 % totalt. Oppslutningen til disse tre partiene er også den samme som de tre partiene fikk nasjonalt.
Dersom vi tar AP med i regnestykket, får de fire partiene 42.1 % oppslutning i Stavanger. Dette er noe bedre enn de fire partiene får nasjonalt (41.5 %). Men i Stavanger har de fire partiene en framgang på 3.9 % fra 2015, mens de har en tilbakegang på 1.8 % nasjonalt.
Valgresultatet for de fire partiene har aldri vært bedre etter at SV ble etablert i 1975, og vi må helt tilbake til 1983 sist gang denne blokken hadde mer enn 40 %. I 1983 fikk AP 34.1 %, SV 5.0 % og RV 1.0 % – nøyaktig 40 % totalt.
Det er også et interessant poeng at de fire mest populære politikerne i Stavanger, hvis vi skal dømme etter slengstemmer gitt i kommunevalget, er listetoppene i disse fire partiene: 1. Mimir Kristjànsson (R) 1548, 2. Kari Nessa Nordtun (AP) 558, 3. Eirik Faret Sakariassen (SV) 439, 4. Daria Maria Johnsen (MDG) 361.
Det er altså et historisk bra resultat for venstresiden i Stavanger, og et historisk bra samlet resultat for de tre partiene SV, R og MDG. Det er et kraftig signal om maktskifte velgerne har gitt i Stavanger, selv om vi altså er avhengig av FNB for å danne flertall. I motsetning til det mange synes å oppfatte, så er det imidlertid ikke slik at FNB er et klart blått parti. Politikken deres ligger langt nærmere AP og de rødgrønne enn Høyre og FrP.
Valget er også historisk i den forstand at det er første gang SV er med i en flertallskonstellasjon i Stavanger. Det samme gjelder også for Rødt og MDG.