Kategoriarkiv: Valg 2019

De seks gruppelederne på pressekonferansen etter å ha signert avtale om maktskifte i Stavanger: Frode Myrhol (FNB), Dagny Sunnanå Hausken (SP), Kari Nessa Nordtun (AP), Mimir Kristjànsson (R), Eirik Faret Sakariassen (SV) og Daria Maria Johnsen (MDG)

Et historisk rødgrønt resultat i Stavanger

Tidligere i uka presenterte gruppelederne for de seks partiene på rødgrønn side i Stavanger avtalen som skal sikre at det blir maktskifte i Stavanger og AP-ordfører for første gang siden 1993.

Generelt i valget har SV hatt en fin framgang både nasjonalt og i Rogaland. Framgangen har ikke vært like stor for SV i Stavanger, men i dag vil jeg ikke dvele for mye ved dette.

I stedet vil jeg se på det historiske resultatet for de rødgrønne partiene som mange regner som den nye venstresiden: AP, SV, R og MDG.

Det første vi kan merke oss er at SV, R og MDG samlet får en oppslutning i Stavanger på 16.7 %. Det er en framgang på 5.8 % fra 2015, og er rekordoppslutning for disse tre partiene samlet. Den gamle rekorden er fra 2003 da SV og RV tilsammen fikk 13.2 %, og med 0.3 % til MDG ble det da 13.5 % totalt. Oppslutningen til disse tre partiene er også den samme som de tre partiene fikk nasjonalt.

Dersom vi tar AP med i regnestykket, får de fire partiene 42.1 % oppslutning i Stavanger. Dette er noe bedre enn de fire partiene får nasjonalt (41.5 %). Men i Stavanger har de fire partiene en framgang på 3.9 % fra 2015, mens de har en tilbakegang på 1.8 % nasjonalt.

Valgresultatet for de fire partiene har aldri vært bedre etter at SV ble etablert i 1975, og vi må helt tilbake til 1983 sist gang denne blokken hadde mer enn 40 %. I 1983 fikk AP 34.1 %, SV 5.0 % og RV 1.0 % – nøyaktig 40 % totalt.

Det er også et interessant poeng at de fire mest populære politikerne i Stavanger, hvis vi skal dømme etter slengstemmer gitt i kommunevalget, er listetoppene i disse fire partiene: 1. Mimir Kristjànsson (R) 1548, 2. Kari Nessa Nordtun (AP) 558, 3. Eirik Faret Sakariassen (SV) 439, 4. Daria Maria Johnsen (MDG) 361.

Det er altså et historisk bra resultat for venstresiden i Stavanger, og et historisk bra samlet resultat for de tre partiene SV, R og MDG. Det er et kraftig signal om maktskifte velgerne har gitt i Stavanger, selv om vi altså er avhengig av FNB for å danne flertall. I motsetning til det mange synes å oppfatte, så er det imidlertid ikke slik at FNB er et klart blått parti. Politikken deres ligger langt nærmere AP og de rødgrønne enn Høyre og FrP.

Valget er også historisk i den forstand at det er første gang SV er med i en flertallskonstellasjon i Stavanger. Det samme gjelder også for Rødt og MDG.

Stemmeurne som benyttes ved valg i Norge. (Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet/Flickr. Lisens: CC BY-ND 2.0)

Mange spenningsmoment i dagens valg

Velgerne er i ferd med å gå til valgurnene, og det er bare å benke seg foran TV og Internett i kveld. Det er en rekke spenningsmoment i et lokalvalg. Her er noen av dem:

I Rogaland er det flere spenningsmoment, bl.a.
– Vil AP og sentrumspartiene beholde makta i Fylkestinget?
– Vil Høyre miste ordføreren i Stavanger for første gang på 24 år?
– Vil AP/FrP/SP beholde makta i Sandnes?

For SVs vedkommende handler det bl.a. om

En større fylkestingsgruppe?

De to siste to periodene har SV vært representert med 1 representant i Fylkestinget. Det er gode utsikter for at det kan bli mer enn 1 etter kveldens valg.

For 4 år siden fikk vi 2.8 prosent av stemmene. Grensen for å få 2 representanter gikk ved 3.1 %. Med 5399 stemmer manglet vi 537 stemmer på 2 representanter. Dette bør absolutt være innenfor rekkevidde ved årets valg. For å få 3 representanter måtte vi hatt 5.16 %. Med økt oppslutning for flere mindre partier kan denne grensen endre seg, og med et særdeles godt valg er det lov å håpe!

SV i posisjon i Stavanger?

Dersom det blir maktskifte i Stavanger, tyder alt på at SV blir en del av flertallskoalisjonen i Stavanger. Et godt valg for SV vil bidra til at Stavanger kan få nye ordfører. På den siste meningsmålingen i Aftenbladet er det SV og Høyre som kniver om den siste plassen i kommunestyret. I Stavanger er det så jevnt at dette kan bli avgjørende for hvilken vei flertallet tipper.

Et sterkt SV vil få større innflytelse i en slik koalisjon. De siste årene har vi hatt 3 representanter i kommunestyret. Med 2662 stemmer (4.5 %) var vi 423 stemmer unna å få inn 4. Grensen for å få inn 4 representanter går ved ca 5.2 %. Tradisjonelt har SV i Stavanger gjort det omtrent som på landsplan. Kryper vi opp mot – eller over 7 % – på landsplan, kan 5 representanter være innen rekkevidde. Grensen går ved ca 6.7 %.

Styrket SV i Sandnes?

Sandnes SV har 1 representant i kommunestyret. I 2015 fikk vi 746 stemmer og manglet 169 stemmer på å få inn 2. Grensen for 2 går ved ca 3 %. Den siste meningsmålingen i Aftenbladet gav SV 5.6 % og 3 representanter. Grensen for 3 representanter går ved ca 5 %.

Flere spenningsmomenter på landsplan

Det er flere partier som kan sette rekord – ene eller andre veien – ved dette valget. SV er trolig ikke blant disse, men det kan være verd å følge med på:

  • Rødt kan gjøre sitt beste valg. De fikk 2.4 % ved stortingsvalget 2017 og 2.2 % / 2.0 % ved fylkesting/kommunestyrevalget i 2015.
  • Også MDG ligger an til å gjøre sitt beste valg. De fikk 5.0 % ved fylkestingsvalget i 2015.
  • Også Senterpartiet kan sette rekord. De fikk 16.7 % ved stortingsvalget i 1993, og gjorde sitt beste lokalvalg i 1991, da de fikk 12.0 %
  • KrF kan komme til å gjøre sitt dårligste valg etter andre verdenskrig, i hvert fall det dårligste lokalvalget. De fikk 4.2 % ved stortingsvalget i 2017, mens 5.4 % ved kommunestyrevalget i 2015 er deres dårligste lokalvalg.
  • AP kan også gjøre sitt dårligste valg etter andre verdenskrig. De fikk 24.3 % ved stortingsvalget i 2001, mens 27.0 % ved fylkestingsvalget i 2003 er det dårligste lokalvalget de har gjort (AP fikk 27.5 % ved kommunestyrevalget samme år)