Kategoriarkiv: Valg 2017

Våre beste bydeler i Stavanger

Resultatene er kommet fra våre beste bydeler i Stavanger:

Storhaug 10.9 %
Varden 10.2 %
Våland 10.1 %
Kampen 8.6 %

Prognosen for Stavanger sier 6.1 % og prognosen for Rogaland 3.9 %.

Når 92 % av stemmene i Rogaland er opptalt er Solfrid fortsatt inne!

 

Utjevningsmandat i Rogaland?

Hvis vi ikke skulle få inn en representant fra Rogaland på ordinært mandat, kan vi alltids håpe på et utjevningsmandat. På meningsmålingene har Solfrid Lerbrekk stort sett vært inne på utjevning helt siden i vår.

I tre av periodene fra 1989 til 2013 hadde SV i Rogaland et ordinært mandat, mens ved de tre øvrige hadde vi utjevningsmandat (Eilef Meland 1993, Hallgeir H. Langeland i 1997 og 2009). Historisk er det altså gode sjanser for at vi får et utjevningsmandat i Rogaland om SV gjør et noenlunde bra valg på landsplan.

Etter omleggingen av ordningen med utjevningsmandat for noen valg siden er det riktignok blitt noe mer bingopreget å forutsi hva som skal til for å få utjevningsmandat i Rogaland. Det deles ut ett utjevningsmandat i hvert fylke, og kampen om dette kan være hard. Flere småpartier slåss om dette mandatet: SP, Venstre og SV, og i år vil kanskje også MDG kunne melde seg på i kampen. I tillegg kan også ett av de større partiene stikke av med dette, dersom de er nær ved å kapre et ordinært mandat (faren for dette i Rogaland vil være størst om f.eks. FrP eller Høyre er nær ved å vinne et ekstra ordinært mandat i flere fylker). KrF vil trolig ikke være med i kampen om utjevningsmandat i Rogaland i år, siden de også ser ut til å kjempe mot sperregrensen på landsplan. Gjør SP et brakvalg slik meningsmålingene kan tyde på, kan de teoretisk få inn to fra Rogaland, og da er også de med i kampen om utjevningsmandatet.

Generelt kan man si at det partiet som gjør det best i Rogaland av SP, Venstre, SV og MDG, uten å få et ordinært mandat, vil ligge best an til å få et utjevningsmandat.

I 2009 vant SV utjevningsmandatet fordi både SP og Venstre kapret et ordinært mandat. I 2013 mistet Venstre sitt ordinære mandat, men tok utjevningsmandatet fordi de fortsatt var større enn SV.

I år kan vi håpe på at

  1. SP, som ganske sikkert får et ordinært mandat, ikke blir så store at de melder seg på i kampen om utjevningsmandatet for sitt 2. mandat.
  2. Venstre havner under sperregrensa igjen, eller at de i hvert fall blir mindre enn SV i Rogaland
  3. MDG ikke kommer over sperregrensa på 4 % og melder seg på i kampen. Da må vi i det minste sørge for at vi er større enn dem i Rogaland!
Bilde fra opptellingen av stemmesedler i Oslo Rådhus i 1957.

Nå er opptellingen i gang

Opptellingen er i gang, her illustrert med et bilde fra opptellingen i Oslo rådhus for 60 år siden.

Men prognosen fra Valgdirektoratet, som er basert på forhåndsstemmer og de små kommunene som er ferdig opptalt, vektet mot forrige valg, er en god indikasjon på valgresultatet. Ved de siste valgene har dette vist seg å være en vel så god indikasjon som valgdagsmålingene.

Så hvordan ser det ut for våre sjanser i Rogaland?

Prognosen sier foreløpig 3.5 % til SV i Rogaland.

Det er et stykke unna ordinært mandat, men Solfrid Lerbrekk er likevel inne på utjevningsmandat. Foreløpig er SV større enn både Venstre og MDG i Rogaland.

Det er lov å håpe at dette holder seg ut kvelden, men vi må være forberedt på at dette kan endre seg. Det er bare å krysse fingrene!

 

Portrettbilde av Solfrid Lerbrekk.

Vil Rogaland SV på nytt bli representert på Stortinget?

Spenningsmomentet for oss i Rogaland SV ved dette er valget er selvsagt knyttet til om vår førstekandidat, Solfrid Lerbrekk, kan kapre en stortingsplass.

Meningsmålingen i SA og HA 6.9. gav oss et ordinært mandat. Det har vi ikke hatt i Rogaland siden perioden 2005-2009 da Hallgeir holdt sistemandatet i Rogaland. Om vi ikke skulle få et ordinært mandat, så er det likevel store muligheter for et utjevningsmandat, men der er det flere forhold som spiller inn, og med dagens ordning for utjevningsmandat er dette langt mer usikkert.

Hva skal til for å få et ordinært mandat i Rogaland?

Ved de siste tre stortingsvalgene har grensen for sistemandatet i Rogaland vært slik:

År Stemmer Prosent   Kommentar
2005 12.420 5,69 % SV hadde sistemandatet på 6,3 % (13.760 stemmer), men hadde en margin på 1.340 stemmer
2009 12.006 5,29 % SV hadde 10.609 stemmer, og manglet 1.310 stemmer på et ordinært mandat. Hallgeir kom inn på utjevning.
2013 11.940 4,96 % SV hadde 7.908 stemmer, og manglet 4.032 stemmer på mandat. Venstre tok utjevningsmandatet. MDG fikk 5.267 stemmer.

Som vi ser har grensen for hvilken velgeroppslutning som gir ordinært mandat i Rogaland beveget seg sakte nedover de siste årene. Dette har trolig sammenheng med at det er flere småpartier som gjør det stadig bedre, men som likevel er langt fra å få et ordinært mandat. Det er grunn til å tro at denne utviklingen vil fortsette. Hvis vi legger gjennomsnittet for de siste tre valgene til grunn, kan vi sette 5,31 % som en noenlunde realistisk grense for å ta et ordinært mandat..

SVs oppslutning i Rogaland ligger normalt 1,5 – 2,5 prosentpoeng under landsresultatet. Dersom vi skal oppnå 5,31 % i Rogaland, bør vi trolig ha en oppslutning på rundt 7,0 % på landsplan om vi skal legge historiske resultater til grunn.

Noen fakta:

  • Siden 1989 har Rogaland SV vært representert på Stortinget i 6 av 7 perioder
  • Våre to Stortingsrepresentanter har vært Eilef Meland (1989-1997) og Hallgeir H. Langeland (1997-2013). I tillegg kan vi ta med Berge Furre, som var innvalgt fra Rogaland i perioden 1973-1977, men som formelt var innvalgt fra Sosialistisk Valgforbund (partiet SV ble ikke formelt stiftet før i 1975).
  • Ved tre av disse valgene fikk vi ordinært mandat, mens ved de tre øvrige fikk vi utjevningsmandat (Eilef Meland 1993, Hallgeir H. Langeland i 1997 og 2009).
  • Dersom Solfrid Lerbrekk blir valgt inn på Stortinget i kveld, blir hun første kvinnelige stortingsrepresentant fra Rogaland SV!
  • Fem kvinner har imidlertid møtt som vara på Stortinget for Eileif og Hallgeir: Klara Gauthun Tveit, Kari Oftedal Lima, Ingrid Fiskaa, Helga Eggebø og Gjertrud Kjellesvik